Mijn Surinaamse Roots

Hoi Lieve Lezers,

Zoals ik in het artikel ‘Hoe het is om op te groeien als pleegkind’ al liet weten ben ik dus een pleegkind dat op is gegroeid in een Nederlands gezin. Wat ik er niet bij heb verteld is dat ik zelf niet 100% Nederlands ben. Ik ben namelijk half Surinaams! Mijn biologische moeder was Surinaams en mijn biologische vader was Nederlander.

Omdat ik op ben gegroeid in een Nederlands pleeggezin heb ik nooit wat van mijn Surinaamse afkomst mee gekregen. Ik ben echt als Nederlander opgevoed met de Nederlandse cultuur en standaarden.

Eigenlijk heb ik er nooit erg in gehad. Maar de laatste tijd ben ik me gaan beseffen dat ik dus gewoon echt niet helemaal Nederlands ben! Met dat besef kwam opeens, op 31 jarige leeftijd, de drang om opzoek te gaan naar informatie over mijn afkomst en mijn roots.

Mijn zoektocht is begonnen op het internet. Ik ben eens gaan googlen op ‘Surinaamse Cultuur’ en dergelijke termen. Wat er allemaal naar voren kwam was ontzettend boeiend en interessant. Ik ben er inmiddels achter wat voor type Surinamer mijn biologische moeder was. Zij was een Afro-Surinaamse stadscreol. Ik zal uitleggen wat dit betekent.

De Surinaamse bevolking bestaat uit verschillende groepen:

– Afro-Surinamers: Die in de 16e eeuw vanuit Afrika naar Suriname zijn overgebracht om daar in de plantage te werken van de Engelse en Portugees-Joodse Kolonisten.

– Hindostanen: Die vanaf 1873 naar Suriname kwamen vanuit het toenmalige Brits-Indië.

– Javanen: Die in mei 1890 naar Suriname trokken als contractarbeiders vanuit Batavia via Nederland.

– Chinezen: Die in de 19e eeuw als contractimmigranten naar Suriname zijn gekomen.

– Indianen: Die de oorspronkelijke bewoners van Suriname waren/zijn.

– Boeren: Dit zijn Nederlandse afstammelingen die in de jaren 40 van de 19e eeuw een poging tot landbouwkolonisatie hebben gedaan.

– Libanezen: Die in de jaren 90 van de vorige eeuw naar naar Suriname zijn getrokken voor textielhandel.

– Joden: Die zich kort na 1632 uit Nederland en Italië in Suriname hebben gevestigd

Mijn biologische moeder was een Afro-Surinamer. Er zijn verschillende soorten Afro-Surinamers, namelijk:

1. De Westerse Afro-Surinamers: Dit zijn afstammelingen van de uit Afrika overgebrachte slaven. Zij voelen zich met behoud van eigen cultuur aangetrokken tot het Westerse stadsleven. Ze noemen zichzelf creolen of stadscreolen.

2. De Traditionele Afro-Surinamers: Dit zijn afstammelingen van de uit Afrika overgebrachte slaven. Zij hebben een meer traditionele cultuur en manier van leven. Ze noemen zichzelf Surinaamse Marrons, of boslandcreolen.

3. De Wereldburger van Surinaamse afkomst: Dit zijn internationale surinamers. Zij zoeken hun heil bij hun traditionele cultuur vaak alleen in moeilijke tijden. Ze begeven zich veelal in Amerika, Canada en Nederland.

Mijn biologische moeder was een Westerse Afro-Surinamer. Dit betekent dus dat ik Afrikaans bloed heb! What?! Haha! Ik heb hier nooit bij stil gestaan! Dit is echt een onwijs groot besef voor mij, want 50% van mijn bloed is Afro-Surinaams. Echt wauw! 😁
Om eerlijk te zijn vind ik het echt supercool en snap ik niet waarom ik me er nu pas voor ben gaan interesseren. Het is zo tof! 😀

De aankomende tijd ga ik me dan ook lekker oriënteren op de Surinaamse en Afrikaanse cultuur. Ik bedoel hiermee dat ik informatie op ga zoeken op internet en in boeken, maar ook mensen! Ik wil graag mensen van mijn afkomst leren kennen en zo wat leren over de cultuur. Lijkt me echt super leuk! 😄 Ook heb ik besloten in het nieuwe jaar een Surinaams kookboek aan te schaffen en lekker Surinaams te gaan koken voor mij en mijn vriend. Op deze manier leer ik ook een stuk kennen van de cultuur. Ik ben benieuwd of het ons zal smaken 😊

Dit boek wil ik om mee te beginnen uitproberen:

9200000030035764

Dit boek is voor een habbekrats te koop op bol.com en komt zeker in mijn kast te staan. Of eigenlijk, op het aanrechtblad 😉 Het is een boek speciaal voor mensen die de Surinaamse keuken willen leren kennen met niet al te ingewikkelde recepten. Wat leuk is, is dat er in dit boek gerechten staan van de verschillende subculturen binnen Suriname. Zoals die van de Javanen, Hindoestanen en Chinezen.

Voorlopig zal ik in me niet vervelen dus. Ik kan lekker gaan lezen en koken en onderzoek doen.

Om mee af te sluiten wat feitjes over Suriname(ers) die ik tot nu toe heb verzameld:

– Suriname heeft een oppervlakte van circa 164.000 Km2

– Suriname heeft circa 585.000 inwoners

– Suriname ligt in de tropen

– 80% van Suriname bestaat uit bos en jungle

– Het bosdeel van suriname maakt deel uit van het grootste regenwoud op aarde, het amazoneregenwoud

– De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 23 en 32 graden

– In Suriname kan het stortregenen. Zo hard dat een paraplu of regenjas zinloos is. Enige wat je kunt doen is dekking zoeken

– Suriname kent een grote verscheidenheid aan flora en fauna waaronder de jaguar en de toekan

– Suriname was ooit een Kolonie van Nederland van 1667 tot 1954

– Nederlands is de officële taal van Suriname

– Surinamers zijn veelal netjes gekleed en formeel in de communicatie

– Surinamers houden niet van stress en doen alles rustig aan (kan ik nog wat van leren 😉)

– In Suriname leven veel verschillende subculturen in Harmonie naast elkaar. Je hebt er voornamelijk Hindostanen, Moslims en Christenen en je kunt er zo een moskee en synagoge naast elkaar vinden.

Tot zover het ontdekken van mijn roots. Ik hoop dat jullie dit een leuk artikel vonden!

💋 Mentje

8 gedachten over “Mijn Surinaamse Roots

  1. Hai Karin,

   Bedankt voor je leuke berichtje!
   Het Surinaamse kookboek heb ik inmiddels in huis. Ik heb hem gekregen van Sinterklaas. Kan niet wachten ermee aan de slag te gaan! Zal zo een kijkje nemen op jou blog!

   Groetjes,
   Mentje

   Liked by 1 persoon

 1. Heb je het Surinaamse kookboek inmiddels ontvangen?
  Waar ik namelijk erg benieuwd naar ben is in hoeverre er recepten in staan die je lekker genoeg lijken om te gaan uitproberen.

  Liked by 1 persoon

   1. In deze soep zitten geen speciale surinaamse ingrediënten. Alleen het recept is surinaams. Elders in het boek komen wel typisch surinaamse ingrediënten voor maar die namen zeggen me niks. In het begin van het boek staat een verklarende woordenlijst met surinaamse ingrediënten en namen voor ingrediënten

    Like

 2. Leuk en interessant blog en ook leuk te weten waar je roots liggen. 🙂 Ik vraag me af of je ook zou overwegen om naar Suriname te gaan op vakantie of zo? Veel plezier met je ontdekkingstocht… 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s